DRAYTON FARLEY – TWENTY ON HIGH

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Hargrove Records / Thirty Tigers

We durven te hopen dat het geraamte van de persoon die op het hoesje van de cd “Twenty On High” uitgestrekt op een van een wit laken voorziene bed door een raam ligt te staren niet afkomstig is van de vertolker van het album. Want dat is namelijk de stevig uit de kluiten gewassen en zwaar bebaarde Amerikaanse folk- en countryzanger-songschrijver Drayton Farley uit Birmingham, Alabama.

“Twenty On High” is niet het eerste album van Drayton Farley want hij debuteerde al op plaat in het begin van 2021 met het eerste vooral uit akoestische tracks bestaande studioalbum “A Hard Up Life”. Dat werd enkel nog voorafgegaan door de bundeling van twee eerder uitgebrachte EP’s op het tien tracks tellende album “Hargrove & Sweet Southern Sadness - The Early Extended Plays” dat in de zomer van 2020 op de platenmarkt verscheen.

De door Sadler Vaden, de gitarist van ‘Jason Isbell & The 400 Unit’ geproducte nieuwe plaat bevat tien songs waarvoor Drayton Farley alle teksten en bijhorende muziek heeft gecomponeerd. Het album werd in de ‘Sound Emporium Studios’ in Nashville, Tennessee opgenomen met de hulp van enkele topmuzikanten-instrumentalisten. Sadler Vaden speelt mee op akoestische en elektrische gitaren en op keyboards, Peter Levin op piano en Hammondorgel en Jimbo Hart en Chad Gamble (beiden ook lid van ‘The 400 Unit’) respectievelijk op basgitaar en op drums en percussie. Op drie tracks horen we de viool en/of altviool bespeeld worden door Kristin Weber: het door Katie Crutchfield meegezongen duet “The Alabama Moon”, “Devil’s In NOLA” en “How to Feel Again”.

De twee eerste nummers van “Twenty On High” hebben we voor u ter kennismaking met het werk van de erg mooi zingende Drayton Farley op video’s aan deze recensie toegevoegd. Eerst krijgt u de officiële video van de countryrocksong “Norfolk Blues” en daarna een akoestische live-vertolking van de mooie openingstrack “Stop The Clock”. Deze artiest durft in zijn songteksten wel eens heel persoonlijk te worden met het vertellen van reële ervaringen uit zijn eigen leven zoals in de liedjes “Wasted Youth”, tweede single “Above My Head”, “Something Wrong (Inside My Head)”, “How To Feel Again”, “The Alabama Moon” en albumafsluiter “All My Yesterdays Have Passed”.

Soms menen we in deze songs flarden te horen van zijn muzikale voorbeeld Jason Isbell en even daarna komen dan weer de namen van o.a. Sturgill Simpson of Tyler Childers bij ons naar boven als vergelijkbaar werk. Door de zeer professioneel klinkende brede orkestratie bij de songs op “Twenty On High” creëerden Drayton Farley en Sadler Vaden deze keer een plaat die wel eens heel hoog zou kunnen gaan scoren in de Americana-hitlijsten van 2023. Wij kunnen deze nieuwe plaat echter warm bij u aanbevelen om ze ook in het volgende jaar regelmatig door de speakers van uw stereo te laten weerklinken. Topwerk!

(valsam)